ΜΑΘΕ ΤΕΧΝΗ ΚΙ ΑΣΤΗΝΕ ΚΙ ΑΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙΣ ΠΙΑΣΤΗΝΕ

Όπως ανάφερα και στο άρθρο για τα οικονομικά μαθήματα στο σχολείο (φόρους, οικονομικό πλάνο – budget κτλ), θα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη σημασία και ώθηση σε άτομα τα οποία έχουν έφεση στις χειρωνακτικές εργασίες και τον μηχανολογικό τομέα. Ένα εργατικό δυναμικό με τεχνίτες και μηχανολόγους είναι το ιδανικό για ένα μακροχρόνιο πλάνο γεμάτο ανάπτυξη και βελτίωση.

Η αρχή γίνεται από το σχολείο και πιο συγκεκριμένα στην επιλογή των μαθητών για την Τεχνική. Θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη έμφαση στην αναδιοργάνωση του συγκεκριμένου προγράμματος  ώστε να επανακτήσει το χαμένο του κύρος. Να δημιουργηθεί δηλαδή ένα ξεκάθαρο «μονοπάτι» το οποίο θα συνεχίζει και στο Πανεπιστήμιο για να λάβουν όλοι οι απόφοιτοι των Τεχνικών Σχολών την απαραίτητη γνώση και εξειδίκευση στην επιλεγμένη τους Τέχνη. Θα πρέπει να προστεθούν αναγκαστικά τουλάχιστον 6 μήνες εργασίας υπό την επίβλεψη μέντορα για τη συγκεκριμένη τέχνη.

Εκτός από τη δημιουργία σκάλας ανέλιξης θα πρέπει να εμπλουτιστούν αυτά τα προγράμματα με τεχνικά επαγγέλματα του μέλλοντος. Κάποια παραδείγματα είναι η ρομποτική, η μηχανολογία, όπως επίσης και η επιστήμη των υπολογιστών.

            Πάμε και ένα βήμα παρακάτω. Για να διασφαλίσουμε την απορρόφηση όλων αυτών των τεχνιτών στο εργατικό δυναμικό υπάρχουν τρεις λύσεις. Η πρώτη είναι η δημιουργία ομάδων συντήρησης κυβερνητικών κτιρίων και περιουσιών ανά επαρχία. Με άλλα λόγια, η κάθε επαρχία θα έχει μια ομάδα ατόμων οι οποίοι θα έχουν ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι από την Τεχνική Σχολή και έχουν επιτύχει σε κάθε στάδιο. Ο κύριος τους ρόλος θα είναι η επιδιόρθωση και συντήρηση διάφορων περιστάσεων σε πάρκα, κτίρια υπηρεσιών, πεζόδρομους κ.τ.λ. Θα είναι υπεύθυνοι για όλους τους Δήμους και Κοινότητες κάθε επαρχίας. Αυτό θα σταματήσει τις ατασθαλίες κάθε Δήμου και Κοινότητας, να προσλαμβάνει εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι μπορεί να «κερδίζουν» τη δουλειά με δόλιο τρόπο και επίσης μειώνει τους τεράστιους προϋπολογισμούς του κάθε Δήμου. Ακόμη, κάποιες φορές τον μήνα, οι συγκεκριμένες ομάδες θα επισκευάζουν σπίτια ανθρώπων που λόγω οικονομικών δυσκολιών αδυνατούν να τα συντηρήσουν.

            Η δεύτερη λύση για απορρόφηση των τεχνιτών στο εργατικό δυναμικό είναι η προτεραιότητα που θα έχουν για πρόσληψη σε διάφορα έργα τα οποία θα εκμισθώνει η Κυβέρνηση σε ιδιώτες. Για παράδειγμα, η Κυβέρνηση θέλει να κτίσει ένα καινούριο αυτοκινητόδρομο και το συγκεκριμένο έργο έχει αναλάβει η ΧΨ εταιρεία. Αναλόγως του ποσού και της διάρκειας του έργου, θα βγαίνει μια φόρμουλα/ποσοστό για το πόσα άτομα – απόφοιτους του Τεχνικού προγράμματος – θα προσλαμβάνει η εταιρεία, έστω και για έκτακτους. Φυσικά θα πρέπει να μπουν διάφορες ασφαλιστικές δικλίδες με παράδειγμα το ποσοστό αυτό να μην υπερβαίνει το 20% για να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι εταιρείες.  Εκτός από την απαραίτητη εμπειρία και τον σταθερό μισθό, οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι θα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν τις ικανότητες τους και αν αυτές ικανοποιούν τις εταιρείες θα προσλαμβάνονται (δίνοντας και άλλα κίνητρα στις εταιρείες π.χ. να βοηθά η κυβέρνηση στους μισθούς για τους πρώτους 6-12 μήνες).

            Η τρίτη λύση για να διασφαλίσουμε ακόμη περισσότερο την επιτυχία του προγράμματος, αλλά και για να ανεβάσουμε το επίπεδο ποιότητας της δουλειάς, θα δημιουργηθεί στο τέλος τους προγράμματος η λεγόμενη «άδεια εξάσκησης επαγγέλματος». Αυτό θα είναι το έναυσμα για να αδειοδοτηθούν όλοι οι επιτυχημένοι απόφοιτοι και θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί ο κάθε πολίτης να μπαίνει και να βρίσκει επαγγελματίες/απόφοιτους του προγράμματος. Για παράδειγμα, ο Γιώργος χρειάζεται κάποιον υδραυλικό για το σπίτι του. Μπαίνει στην πλατφόρμα, ψάχνει για υδραυλικούς στη Λευκωσία και επικοινωνεί με όσους θέλει για να πιάσει προσφορά. Όταν τελειώσει η δουλειά θα μπορεί να επιβραβεύει την καλή δουλειά με σχόλια και καλή κριτική (reviews) ώστε οι καλοί να βρίσκουν και πάλι δουλειά από άλλους ενδιαφερόμενους. 

            Με όλα τα πιο πάνω ξεκινάς ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν κάνεις επιφανειακές αλλαγές αλλά διασφαλίζεις το μέλλον αυτών των ατόμων δίνοντας τους πάμπολες ευκαιρίες για να πετύχουν στη ζωή, ενώ παράλληλα βελτιώνεις και την οικονομία σου και το επίπεδο ζωής των πολιτών της χώρας σου.

Disclaimer: Αυτές είναι σκέψεις και ιδέες. Μπορεί να μην μπορούν να εφαρμοστούν στην πραγματικότητα ή να προσφέρουν μια καλή αρχή για την ανάπτυξη δομών στη σύγχρονη κοινωνία μας. Οι περισσότερες από αυτές τις ιδέες μπορούν να αμφισβητηθούν και χαιρετίζω οποιαδήποτε πρόκληση δεδομένου ότι θα τις βελτιώσει!

(Visited 9 times, 1 visits today)

Leave A Comment